Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Cele mai costisitoare consumabile auto

Timp de citire: 4 minute
Cele mai costisitoare consumabile auto

Atunci cand vine vorba despre buna functionare pentru o perioada cat mai indelungata a autoturismului, trebuie sa luam in considerare inlocuirea anumitor piese, cunoscute de altfel si sub denumirea de consumabile auto.  Vorbim asadar despre piese care, odata cu necesitatea inlocuirii lor cumuleaza costuri ce uneori pot depasi chiar si valoarea autoturismului.

Necesitatea inlocuirii lor este unul dintre motivele pentru care consumabilele ocupa aproximativ 35% din totalul pieselor de schimb de pe piata.

In cele ce urmeaza, va prezentam  cele  mai costisitoare consumabile auto.

Curprins:

 

  • Placutele de frana si discurile de frana

Intrucat sistemul de franare joaca un rol extrem de important in buna functionare a autoturismului, este necesar ca periodic sa verificam placutele de frana. In functie de modul si mediul in care este utilizat autoturismul, este recomandat sa inlocuim placutele de frana intre 15.000km si 20.000 km de uz. De asemeni, in momentul inlocuirii placutelor de frana este recomandat sa verificam si gradul de uzura a discurilor de frana. In cazul acestora din urma, inlocuirea se poate face o data la doua schimburi de placute de frana sau in functie de uzura lor.

Acumulatorul autoturismului este o componenta vitala a autoturismului, asigurand sursa de energie pentru sistemul de pornire si aprindere initiala a motorului si sursa de energie suplimentara. Durata de viata a acumulatorului depinde de calitatea si exploatarea acestuia, precum si de conditiile termice naturale (exces de caldura sau temperaturi scazute). Recomandat este sa verificam cel putin de doua ori pe an starea acumulatorului si in cazul inlocuirii acestuia sa achizitionam un acumulator de calitate.

  • Kitul de ambreiaj

Kitul de ambreiaj, stim cu totii, are rolul de a transmite miscarea de rotatie a motorului la cutia de viteze. In ciuda faptului ca acesta nu se inlocuieste periodic, kitul de ambreiaj este considerat piesa consumabila a unui autoturism. Este recomandat ca la uzarea discului de ambreiaj sa inlocuim intreg kitul de ambreiaj. Acesta este format din disc cu suprafata de frecare, placa de presiune metalica si rulment. In ciuda recomandarilor, multi soferi aleg doar  inlocuirea discului de ambreiaj.

 

  • Uleiul motorului si filtrul de ulei

Uleiul de motor este unul dintre elementele vitale ale motorului. Recomandat este ca inlocuirea uleiului  motorului sa se efectueze la maxim 20.000 km si odata cu acesta sa se inlocuiasca si filtrul de ulei. Astfel ne asiguram ca impuritatile din vechiul ulei nu patrund in componentele motorului. Desi schimbul de ulei al motorului si filtrul de ulei nu au un cost atat de ridicat, regularitatea cu care trebuie sa fie efectuate le incadreaza, de asemeni, in lista celor mai costisitoare consumabile auto.

 

  • Filtrul de aer

Filtrul de aer, o alta componenta consumabila a autoturismului, asigura calitatea aerului ce patrunde in motor. Cu alte cuvinte, in lipsa unui filtru de aer curat, orice particula de praf sau impuritate poate patrunde in motor.  Astfel performantele motorului scad considerabil (oscileaza turatia, consuma excesiv de mult, etc.). Si in cazul acestei consumabile, regularitatea cu care se inlocuieste este o data la maxim 15.000 km.

  • Filtrul de polen

Asemeni filtrului de aer, filtrul de polen asigura calitatea aerului ce patrunde, de aceasta data, in habitaclu. Asadar, un filtru de polen are rolul de bariera impotriva prafului, insectelor, firelor de par si a altor materii nedorite. Un filtru de polen curat ajuta de asemeni si la buna functionare a sistemului de climatizare al autovehiculului. Recomandat este ca odata cu inlocuirea filtrului de aer sa inlocuim si filtrul de polen.

  • Filtrul de combustibil

Filtrul de combustibil asigura captarea tuturor impuritatilor din combustibil inainte ca acesta sa ajunga in motor, injector sau catalizator. Acesta este principalul motiv pentru care este recomandat sa fie inlocuit odata cu celelalte doua filtre de mai sus.

Asadar, fie ca vorbim despre consumabile auto cu costuri reduse dar  pe care trebuie sa le inlocuim cu regularitate, fie ca vorbim despre consumabile auto cu costuri mai ridicate dar cu o durata de viata mai mare, cert este faptul ca, pentru ca un autoturism sa mearga ca la carte, pe parcursul a 100.000 km, cheltuim in total cateva mii de euro pentru inlocuirea elementelor consumabile.

 

Publicat la 4 Iunie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii