Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Simptome compresor aer conditionat defect: 4 probleme la aerul conditionat auto+ sfaturi utile+ solutii

Timp de citire: 4 minute
Simptome compresor aer conditionat defect: 4 probleme la aerul conditionat auto+ sfaturi utile+ solutii

Intrucat razele solare pot creste temperatura resimtita in habitaclul masinii cu pana la 15° fata de temperatura resimtita in atmosfera, sistemul de aer conditionat joaca un rol extrem de important pentru confortul conducatorului auto si al pasagerilor.

In zilele noastre, sistemul de aer conditionat al masinii este o prioritate pentru majoritatea producatorilor de autoturisme, acesta fiind una din dotarile standard ale masinilor.

Fiecare astfel de sistem functioneaza cu agent frigorific, transformat din stare lichida in stare gazoasa de catre compresorul de aer conditionat.

  1. Sistemul de aer conditionat- componente si principalele probleme.
  2. Ce este compresorul de aer conditionat?
  3. Care sunt cauzele defectarii compresorului de aer conditionat?
  4. Care sunt cele mai frecvente simptome ale unui compresor de aer conditionat defect?
  1. Ce poti face pentru a preveni sau remedia problemele?

 

  1. Sistemul de aer conditionat- componente si principalele probleme.

alt="sistemult de aer conditionat auto- principalele componente"

Sistemul de aer conditionat al autoturismelor este format, cu mici exceptii de la producator la producator, din urmatoarele componente:

Principalele probleme pe care le poti intalni la sistemul de aer conditionat sunt urmatoarele:

  • Aerul conditionat este pornit dar nu patrunde in habitaclu. In acest caz te sfatuim sa verifici filtrul de polen si ventilatorul de habitaclu.
  • Aerul conditionat este pornit la maxim insa in habitaclu patrunde un aer usor cald si se aude un zgomot ? Este posibil ca lichidul refrigerant cu care acesta functioneaza sa nu fie in cantitate optima in instalatie.
  • Ai pornit aerul conditionat dar aerul ce patrunde in habitaclu este insotit de un miros neplacut? Iti recomandam sa faci o igienizare a intregului sistem pentru a elimina reziduurile si bacteriile acumulate.
  • Atunci cand pornesti aerul conditionat ambreiajul acestuia nu cupleaza? In cazul de fata fie in instalatie nu exista freon, fie compresorul de aer conditionat este defect.
  1. Ce este compresorul de aer conditionat?

alt="compresorul de aer conditionat al masinii"

Asa cum am spus si mai sus, fiecare sistem de aer conditionat functioneaza cu agent refrigerant, transformat din stare lichida in stare gazoasa.

Cine este responsabil pentru aceasta transformare? Compresorul de aer conditionat. Acesta este actionat de motorul masinii, comprima agentul de refrigerare in stare gazoasa sub o inalta presiune si il transmite catre condensatorul de aer conditionat.

  1. Care sunt cauzele defectarii compresorului de aer conditionat?

In primul rand compresorul de aer conditionat este supus uzurii intrucat porneste si se opreste constant ori de cate ori pornim sau oprim aerul conditionat al masinii.
Odata cu trecerea timpului depunerile de reziduuri sau praf de pe instalatia de aer conditionat poate duce la defectare compresorului de aer conditionat.
Componentele vechi ale sistemul de aer conditionat (supapa de expansiune, evaporatorul, etc) pot infunda sistemul de aer conditionat si creea suprapresiune la nivelul compresorului.
Lipsa lubrifiantului din interiorul compresorului si functionarea acestuia fara ulei poate cauza defectiuni mecanice majore.

  1. Care sunt cele mai frecvente simptome ale unui compresor de aer conditionat defect?

alt="aerul conditionat al masinii nu functioneaza"

In cele mai multe cazuri, atunci cand compresorul de aer conditionat se uzeaza ne transmite cateva avertizari. Cele mai frecvent intalnite sunt:

  • Zgomot indefinit- daca la pornirea aerului conditionat sesizati zgomote indefinite sau ciudate, este de preferat sa acordati atentie compresorului de aer conditionat. Zgomotele se datoreaza deteriorarii rulmentilor sau componentelor interne ale acestuia.
  • Aer cald in loc de aer rece– atunci cand compresorul este defect nu mai poate asigura fluxul normal de agent refrigerant in instalatia de aer conditionat si prin urmare, aerul ce patrunde in habitaclu va deveni in timp din ce in ce mai cald, chiar daca este setat pe o temperatura mult mai scazuta.
  • Scurgeri de lichid– compresorul la randul sau este format din mai multe piese, printre care si rulmentii proprii. Daca rulmentii compresorului sunt uzati, acesta nu mai asigura impiedicarea scurgerii lichidului in momentul presurizarii agentului refrigerant si astfel ne intalnim cu scurgerile de lichid.
  • Ambreiajul compresorului este blocat– ambreiajul asigura conectarea compresorului la motor printr-o roata de transmisie si ii permite acestuia sa functioneze. Asadar, blocarea ambreajului conduce la intreruperea functionarii compresorului de aer conditionat.
  1. Ce poti face pentru a preveni sau remedia problemele?

  • In primul rand toti specialistii recomanda sa verifici anual instalatia de aer conditionat. Astfel, eventualele disfunctionalitati pot fi identificate din timp si remediate.
  • De asemeni, schimbarea filtrului de habitaclu la timp si igienizarea intregii instalatii te ajuta pentru a preveni depunerile de reziduuri sau praf si pentru a impiedica aparitia mirosurilor neplacute.
  • Porneste aerul conditionat cel putin saptamanal, chiar si pe timp de iarna. Componentele compresorului de aer conditionat se vor lubrefia si astfel reduce riscul deteriorarii acestuia.
  • Inainte de umplerea instalatiei cu agent refrigerant este recomandata curatarea intregului sistem de aer conditionat cu un echipament special de curatare.
  • Reumplerea instalatiei cu agent refrigerant cel putin o data la 3 ani pentru a evita scaderea presiunii acestuia.

De obicei sfaturile de mai sus ne ajuta sa prelungim durata de viata a compresorului de aer conditionat al masinii insa ce solutii avem atunci cand aerul conditionat nu mai functioneaza?

  • Exista posibilitatea ca o conducta de aer conditionat sau chiar radiatorul sa se fi fisurat. Ambele piese pot fi inlocuite cu usurinta intr-un service autorizat.
  • In urma unei diagnosticari in service s-a constatat faptul ca rulmentii compresorului de aer conditionat sunt gripati si produc zgomot? Inlocuirea acestora este solutia optima.
  • Daca s-au constatat defectiuni majore ale compresorului de aer conditionat iti recomandam inlocuirea acestuia. Ia in calcul varianta sa il achizitionezi de la dezmembrari, intrucat piesa noua originala poate ajunge si la cateva mii de lei (te intereseaza compresor ac din dezmembrari? Click pe linkul https://www.dez.ro/piese-compresor-aer-conditionat/  si cere o oferta pentru modelul tau de la toate parcurile din Romania, obtinand cel mai bun pret).
Publicat la 12 Iunie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii