Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Planetarele - simptome si solutii ieftine la care sa apelezi atunci cand aceste componente se uzeaza

Timp de citire: 4 minute
Planetarele - simptome si solutii ieftine la care sa apelezi atunci cand aceste componente se uzeaza

Planetarele sunt acele piese care fac parte din sistemul de transmisie al masinii, impreuna cu ambreiajul, cutia de viteza si alte componente care asigura deplasarea unui autovehicul si genereaza directia acestuia in viraje.

 

Cuprins:

1. Ce sunt si cum functioneaza planetarele?

 

Din punctul de vedere al pozitionarii, planetarele sunt ultimele piese ale sistemului de transmisie, avand rolul de a conduce energia cinetica a motorului catre roata. O planetara este alcatuita dintr-un ax ce are doua articulatii terminale, una interna si cealalta externa, care se numesc capete de planetara.

In trecut, se considera ca doar vehiculele ce au tractiune spate au nevoie de planetare pentru a functiona, celelalte fiind dotate cu o punte rigida, care facea posibila transmisiunea rotilor. insa, in prezent, toate modelele de automobile sunt dotate cu planetare. In cazul masinilor cu tractiune fata, miscarea dintre cele doua capete si axul otelit este mult mai ampla, astfel incat sa ofere posibilitatea rotilor de a se deplasa si de a se orienta astfel incat virajul sa poate fi efectuat cu usurinta. O piesa ce are 3 rulmenti, denumita tropoda, face ca acest proces sa fie unul continuu, chiar si atunci cand volanul se afla in miscare. Tripoda este acoperita de un “burduf” confectionat dintr-un cauciu rezistent, care retine vaselina in interior, astfel incat sa asigure o functionare optima a intregului sistem.

planetare

2. Care sunt situatiile in care aceste componente se uzeaza sau defecteaza?

 

In mod normal, planetarele masinii nu ar trebui sa se defecteze prea usor, acestea nefiind piese consumabile, precum sunt altele. Insa, acest lucru tine de stilul de a conduce al soferului, dar si de atentia pe care acesta o acorda ingrijirii si intretinerii masinii sale. Cele mai vizate sunt autovehiculele ce au tractiune fata, intrucat, la executarea unui viraj, se pune destul de mare presiune si forta pe articulatia unei planetare, acesta fiind unul dintre motivele principale ale uzarii si defectarii acestei componente.

La fel de bine, se poate intampla ca in cazul burdufului sa se acumuleze praf si alte impuritati sau sa de piarda vaselina din interiorul acestuia ce are rol de a actiona componentele si de a asigura buna functionare a planetarelor. Aceste lucruri se intampla atunci cand aceasta componenta a planetarei (burduful) este deteriorata sau prezinta urme de uzura.

Actionarea incorecta a ambreiajului poate fi o alta cauza pentru care planetarele se pot uza sau defecta. Multi dintre soferi, fie ei si ecperimentati, elibereaza mult prea brusc pedala de ambreiaj atunci cand maneta de viteze se afla deja intr-o treapta de viteza (de obicei superioara). Acest comportament, nu doar ca duce la slabirea pedalei de ambreiaj si uzarea intregului sistem al ambreiajului, dar poate avea consecinte destul de grave si asupra planetarelor, mai ales daca acest lucru se intampla frecvent. Aceleasi lucru este valabil si in cazul utilizarii ambreiajului pentru urcarea sau coborarea pantelor sau atunci cand plecarea de pe loc se realizeaza brusc, masina fiind intr-o treapta superioara de viteza, in locul vitezei 1. Orice actionarea necorespunzatoare a pedalei de ambreiaj poate produce uzarea si defectarea sistemului de transmisie, in special cea a planetarelor.

3. Ce simptome apar atunci cand planetara nu functioneaza corespunzator?

 

De obicei, atunci cand planetarele au o functionare defectuoasa sau acestea incep sa se uzeze, semnele sunt usor de identificat, fiind destul de diferinte, specifice doar acestei defectiuni. Iata care sunt simptomele unei planetare stricate:

  • Zgomotele puternice inregistrate la plecare de pe loc – in mod obisnuit, in acest context, masina ta sau anumite piese nu ar trebui sa produca niciun fel de sunet. Mai mult decat atat, atunci cand sesizezi un zgomot destul de dubios, ar trebui sa programezi o vizita la un service, pentru a afla de unde vine si care este problema. Este foarte posibil ca planetarele sa fie responsabile de producerea acestor sunete, dat fiind faptul ca acestea incep sa se uzeze, ori forta de frecare a acestora se realizeaza in mod necorespunzator.
  • Sunete deranjante din punct de vedere audititv atunci cand se realizeaza un viraj, semn ca planetarele de pe fata incep sa se uzeze.
  • Anumite “batai” in zona rotii, in momentul in care se accelereaza pentru schimbarea treptei de viteza intr-una superioara si chiar la franare, pentru reducerea vitezei – la fel ca in cazul pornirii, atunci cand sesizezi anumite zgomote nefiresti in timpul realizarii unor manevre destul de simple, precum virajele sau schimbarea vitezei, ar trebui sa acorzi mai multa atentie ingrijirii masinii tale. Este posibil ca planetarele sa produca acele sunete sau pot fi generate de uzarea altor componente. Important este sa descoperi problema la timp si sa actionezi in consecinta, pentru a o remedia.

4. Ce poti face pentru a remedia problema si care sunt variantele mai putin costisitoare la care poti apela?

 

Din punct de vedere financiar, planetarele au un pret mediu, in comperatie cu alte piese importante, insa daca nu sunt schimbate la timp, acestea pot aduce cu sine si alte defectiuni mai severe ale altor componente. Daca nu esti pregatit din acest punct sau nu iti doresti sa investesti o suma de bani prea mare pentru remedierea acestei situatii, poti apela la serviciul de dezmembrari auto, solicitand piesele de care ai nevoie si care sunt potrivite modelului si seriei tale de autovehicul. Trebuie sa stii ca, in cazul unei planetare, componentele acesteia (capetele de planetara si burduful) se pot achizitiona si separat sau ai putea sa cumperi piesa integrala, in functie de gradul de uzura. Important este, insa, ca atunci cand sesizezi prezenta unora dintre simptomele mai sus enuntate sau orice alta problema pe care o observi, sa actionezi in consecinta si sa programezi o vizita la un service auto.

Cat despre montarea/demontarea planetarelor si inlocuirea acestora cu unele noi, daca detii cunostintele necesare sau cel putin informatiile de baza ale mecanicii, poti face chiar tu demersurile necesare. Insa, cel mai bine este ca intregul procedeu sa fie realizat de catre o persoana avizata, un mecanic.

Acestea sunt, asadar, cele mai importante aspecte pe care un sofer ar trebui sa le stie despre planetarele masinii sale, astfel incat sa se asigure ca acestea nu reprezinta o problema atunci cand vine vorba despre buna functionare a automobilului.

Publicat la 27 Februarie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii