Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Afla care sunt simptomele unei casete de directie defecte si ce trebuie sa faci!

Timp de citire: 6 minute

Caseta de directie da semne de uzura? Afla simptomele, cauzele, cum poti o testa, ce variante ai si cum poti intarzia defectarea acesteia din acest articol!

Afla care sunt simptomele unei casete de directie defecte si ce trebuie sa faci!

Una dintre cele mai importante piese din componenta unei masini este caseta de directie. Aceasta controleaza si dirijeaza felul in care se misca rotile in conformitate cu volanul. O caseta de directie defecta poate ingreuna semnificativ modul in care functioneaza vehiculul, asa ca orice problema trebuie depistata si rezolvata din timp!

➤Cuprins

  1.     Ce este caseta de directie, cum functioneaza si cate tipuri exista?
  2.     Care sunt simptomele unei casete de directie defecte?
  3.     Exista simptome diferite in functie de modelul masinii sau de tipul casetei?
  4.     Cum poti testa caseta de directie pentru fi sigur de o eventuala defectiune?
  5.     Care sunt cauzele care duc la defectarea casetei de directie?
  6.     Ce poti face in cazul in care observi defectiuni la caseta de directie?
  7.    Cum poti intarzia deteriorarea casetei de directie?

☛1. Ce este caseta de directie, cum functioneaza si cate tipuri exista?

Caseta este principala si cea mai mare piesa ce alcatuieste sistemul de directie. Este situata intre cele doua roti din partea frontala a masinii si dirijeaza felul in care acestea se misca, conform miscarile volanului (stanga-dreapta), prin intermediul unui ax dintat (numit cremalier).

Pentru aceasta, trebuie utilizat un lichid special, pentru ca este o componenta ce se afla tot timpul in miscare, fiind conectata la pompa de servo prin numeroase conducte.

Exista patru tipuri de caseta de directie, si anume: mecanica, hidraulica, electro-hidraulica sau asistata electronic.

☛2. Care sunt simptomele unei casete de directie defecta?

La fel ca in cazul oricarei alte piese ale automobilului, in momentul in care caseta de directie este defecta, exista cateva semne care iti dau de inteles ca este timpul sa faci o verificare temeinica. Unele dintre acestea se aud, altele se simt, iar altele se vad. Problemele la sistemul de directie pot afecta serios felul in care functioneaza masina ta. Asadar, pentru a fi tot timpul in siguranta, atat tu, cat si ceilalti participanti la trafic, este recomandat sa sesizezi eventualele probleme si sa iei masuri pentru a le rezolva!

Iata care sunt simptomele unei casete de directie defectuoase:

  •        Scurgeri de ulei – poti observa pe asfalt, sub masina, pete de ulei. In cazul in care acestea sunt in dreptul casetei de directie, este un semn clar ca trebuie sa verifici buna functionare a componentei auto.
  •        Volanul greu de manevrat – Daca observi ca volanul se misca din ce in ce mai greu si devine dificil de manevrat, cel mai probabil, exista o defectiune la caseta de directie.
  •        Zgomote anormale la miscarea volanului – cand auzi sunete ciudate din dreptul casetei de directie, inseamna ca trebuie sa faci o verificare riguroasa a piesei.
  •        Masina „trage” intr-o anumita directie – atunci cand mergi pe un drum drept nu ar trebui sa simti ca este dificil sa mentii vehiculul in pozitia ideala. Daca observi ca acesta are tendinta de a se indrepta, fara ca tu sa faci ceva, intr-o directie gresita, trebuie sa iei imediat masuri pentru a rezolva defectiunea.
  •        Scaderea uleiului din rezervorul casetei intr-un ritm prea alert – este posibil sa te grabesti si sa nu verifici intotdeauna daca s-a scurs vreun lichid sub masina. Insa, un rezervor care se goleste mult mai repede decat in mod obisnuit trebuie sa iti ridice un semn de intrebare.
  •        Problema la viraje – fie ca volanul este greu de controlat, fie ca in timpul virajelor simti miscari agresive sau smucituri, este clar ca trebuie iei in considerare existenta unei probleme la sistemul de directie!
  •        Socul puternic resimtit in volan – de obicei, socurile incasate de roti nu ar trebui sa se simta si in volan. Insa, o cutie de directie defecta va face acest lucru posibil. 

☛3. Exista simptome diferite in functie de modelul masinii sau de tipul casetei?

Nu. Indiferent de compania producatoare (Bmw, Volkswagen, Mercedes, etc.), de modelul masinii (Golf 4, Bmw Seria 3, Opel Astra s.a.m.d.) sau de tipul casetei de directie (mecanica, hidraulica, electro-hidraulica sau asistata electronic), simptomele acestei componente defecte sunt aceleasi. Asadar, toti soferii ar trebui sa fie atenti la semnele mentionate anterior, pentru a descoperi daca au motive de ingrijorare.

☛4. Cum poti testa caseta de directie pentru fi sigur de o eventuala defectiune?

In cazul in care observi unul dintre simptomele de mai sus la masina ta, insa vrei sa fii sigur ca motivul pentru dificultatile intampinate are legatura cu o defectiune la caseta de directie, poti face un simplu test:

Cu motorul oprit si vehiculul pozitionat pe o portiune dreapta de asfalt, poti trage de volan in diferite directii (total stanga, total dreapta, putin stanga, putin dreapta). Daca simti ca exista un joc excesiv al volanului, inseamna ca articulatiile automobilului, la fel ca si cuplajele elastice, sunt slabite si necesita o verificare de urgenta.

☛5. Care sunt cauzele care duc la defectarea casetei de directie?

Pentru a le evita pe cat posibil pe viitor, este bine sa stii care sunt motivele pentru care caseta de directie are de suferit:

  • Drumurile rurale – pietrisul si bolovanii duc la uzura prematura si chiar la defectarea partiala sau totala a sistemului de directie;
  • Piatra cubica – sofatul pe un drum cu piatra cubica presupune multe socuri incasate de piesele vehiculului;
  • Sinele de tramvai – trecerea, mai ales cu viteza, pe sinele de tramvai pune o mare presiune pe suspensii si, mai departe, pe intregul sistem;
  • Gropile;
  • Drumuri/sosele denivelate strabatute cu viteza;
  • Rugina – axul dintat are, de cele mai multe ori, de suferit din cauza ruginei.

Practic, orice drum pe un sol care nu este lin poate fi factorul declansator al unei probleme la caseta de directie. Impactul si socurile resimtite de roti se transmit prima data in suspensii, apoi in bieletele de directie, dupa care trec prin componentele casetei si prin coloana de directie, ajungand, intr-un final, la volan.

Asadar, orice sofer, in special cei care circula des in zone rurale sau pe sosele cu denivelari, trebuie sa circule prudent, cu o viteza adaptata la conditiile de drum, si sa ocoleasca pe cat posibil gropile si pietrele, pentru a pastra automobilul intr-o stare de functionare cat mai buna!

☛6. Ce poti face in cazul in care observi defectiuni la caseta de directie?

In cazul in care masina ta are mai multe simptome care indica faptul ca sistemul de directie ori caseta sunt defecte, trebuie sa mergi cu masina la un service de incredere. In cadrul acestuia, se va face o constatare, din care vei afla exact ce piesa este stricata si are nevoie de reparatii.

Odata ce s-a stabilit cauza defectiunii si aceasta este, intr-adevar, caseta de directie, ai la dispozitie mai multe optiuni: reconditionarea, inlocuirea cu o piesa noua sau montarea uneia second hand. Impreuna cu mecanicul specialist, vei lua decizia care este cea mai potrivita in situatia data, in functie de cat de avariat este sistemul de directie, de care componenta este cel mai mult afectata si, bineinteles, de bugetul pe care il ai la dispozitie.

Simptome Caseta de directe defecta mecanic auto

  • Reconditionarea

Aceasta operatiune poate dura pana la 6 ore, insa merita cu siguranta, mai ales daca pe masina este montata caseta de directie originala. In foarte multe cazuri, reconditionarea este cea mai buna solutie, mai ales daca este uzata o singura piesa.

Caseta de directie defecta componente Sursa Poza clearmechanic.comIn primul rand, trebuie sa stii care sunt piesele din care este alcatuita caseta de directie, si anume: cremaliera (axul dintat), supapele din coloana de directie, conductele hidraulice, pistonul hidraulic si garniturile.

In cazul scurgerilor de ulei, vinovata poate fi defectiunea la semeringurile ce izoleaza camera cu lichid hidraulic. In urma uzurii, acestea pot ceda, insa pot fi inlocuite. De asemenea, acesta este simptomul care poate indica si faptul ca supapele de pe coloana de directie sunt stricate.

Daca nu ai probleme cu pierderea uleiului, ci cu jocul casetei, inseamna ca partea zimtata a parghiei sau pionionul din capatul axului de directie sunt defecte. Acestea vor trebui schimbate.

Daca iei in considerare reconditionarea componentei auto, trebuie sa stii ca acestea sunt piesele care se strica cu cea mai mare frecventa. Pe langa cele mentionate, mai pot necesita schimbari burdufele vechi sau rulmentii. Specialistii considera aceasta operatiune o solutie pe termen mediu, acceptabila in cazul in care nu ai un buget generos la dispozitie pentru a rezolva problema. Unele service-uri auto pot oferi o garantie de pana la 2 ani pentru procesul de reconditionare a casetei de directie.

  • Inlocuirea cu o piesa noua

Bineinteles, pentru o rezolvare pe termen lung, asa cum este valabil si in cazul altor componente ale masinii, se recomanda achizitionarea unei piese noi si montarea acesteia pe vehicul. Daca bugetul iti permite sa apelezi la aceasta varianta, nu face compromisuri si investeste intr-un produs de calitate, ce iti poate garanta functionarea automobilului in conditii impecabile.

  • Montarea unei casete de directie second hand

Multe persoane afirma ca aceasta este cea mai ieftina modalitate de a rezolva problema in cauza. Insa, specialistii recomanda cumpararea unei componente la mana a doua dupa ce aceasta este verificata si te asiguri ca este intr-o stare de functionare foarte buna. Chiar daca provine de la o masina din parcul de dezmembrari, aceasta poate fi o piesa buna si o varianta mai ieftina pentru un buget redus.

☛7. Cum poti intarzia deteriorarea casetei de directie?

Specialistii recomanda cateva practici eficiente, ce au ca scop intarzierea sau chiar evitarea problemelor legate de sistemul de directie, precum: ungerea corespunzatoare a pieselor, conform instructiunilor de la producatori; strangerea suruburilor de fixare si a articulatiilor sferice; reglarea unghiurilor de pozitie ale rotilor de directie, a pivotilor si a mecanismului de actionare; verificare periodica a jocului articulatiilor si al volanului.

In plus, o revizie periodica, care sa fie facuta pana in cele mai mici de detalii iti va fi de ajutor, pentru ca vei putea astfel sa preintampini si sa te feresti de probleme inutile!

In concluzie, orice sofer trebuie sa fie atent la semnele pe care masina i le da, pentru ca acestea dau de gol de fiecare data orice problema interna ar exista. Nu astepta ca lucrurile sa se agraveze, pentru ca orice mica defectiune nerezolvata va avea un impact negativ asupra unui intreg sistem auto. Ia din timp masurile necesare, reducand astfel cheltuielile si riscurile ca siguranta sa iti fie afectata in timpul sofatului!

Publicat la 9 Noiembrie 2018 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii