Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Afla ACUM care sunt simptomele cutiei automate defecte si cum poti rezolva asta!

Timp de citire: 5 minute

Cutia automata de la masina ta da semne de defectiune sau uzura? Descopera din acest articol cele mai frecvente simptome ale unui ambreiaj defect si cum poti remedia problema cu un buget mai redus!

Afla ACUM care sunt simptomele cutiei automate defecte si cum poti rezolva asta!

Simti ca masina ta nu mai functioneaza bine, ca nu mai detii un control perfect al acesteia? Ea nu isi mai indeplineste corespunzator sarcinile, iar timpul de reactie intre comanda si executarea sa este parca din ce in ce mai lung? Nu stii sa identifici problema, dar banuiesti ca este vorba de cutia de viteze? Masina are diverse mecanisme si modalitati prin care sa iti transmita problemele si defectiunile pe care le are, doar ca ele trebuie interpretate. Vizitele periodice la service sunt esentiale pentru a te asigura ca automobilul tau este capabil sa faca fata oricarei provocari, asigurandu-ti protectie in orice conditie meteo, pe orice drum, indiferent de distanta parcursa. Totodata, unele defectiuni pot conduce la crearea unor situatii foarte neplacute, care pot afecta starea de sanatatea a soferului si pasagerilor, a pietonilor si a altor soferi. Nu amana sa inveti mai multe despre una dintre cele mai grave probleme pe care le poate intampina masina ta – defectarea cutiei de viteze si simptomele sale.

Cuprins

Top simptome si cauze ale unei masini care are cutia automata defecta

Recomandari pentru soferi

☛I. Top simptome si cauze ale unei masini care are cutia automata defecta

☛Care sunt simptomele unei cutii de viteze automate defecta?

O masina automata care are cutia de viteze defecta este foarte periculoasa atat pentru sofer si pasageri, cat si pentru pietoni si persoanele aflate in alte autovehicule. O astfel de defectiune influenteaza foarte mult controlul pe care conducatorul auto il are asupra automobilului. Exista mai multe simptome pe care masina incepe sa ti le prezinte cand cutia sa de viteze este defecta, printre acestea numarandu-se:

1.Daca nu exista probleme in zona rotilor, la nivelul componentelor lor, insa in timpul mersului sunt resimtite vibratii, chiar daca pare ca functioneaza perfect normal cutia de viteze, este nevoie de o vizita la un service auto.

2.Daca din directia cutiei de viteze se aude un zgomot metalic, a carui intensitate creste, accentuandu-se in momentul accelerarii, este recomandat de catre specialistii din domeniu sa apelezi la profesionisti pentru o verificare a cutiei de viteze. Acest simptom apare datorita convertorului de cuplu ce ofera mai multa rezonanta sonora, amplificand zgomotele date de frecarea mecanica datorata uzurilor excesive ale unor parti din constructia cutiei hidrante.

3.Daca valorile acului turometrului prezinta fluctuatii la relanti, pe timpul a aproximativ 200 de rotatii, apare posibilitatea ca la nivelul convertizorului auto sa existe o defectiune. Acest simptom poate fi observat doar in cazul cutiilor de viteze automate.

4.La viteze mici sau medii (aproximativ 60 – 70 km/ora), incep sa apara anumite “oscilatii” specifice defectiunii cutiei de viteze. Ele se accentueaza odata cu trecerea timpului si in majoritatea cazurilor sunt intalnite la autovehiculele ce au cutiile automate de tipul ZF 6hp21 ori 6hp26, acestea intalnindu-se predominant la modelele marca:

  • Audi;
  • BMW;
  • Land Rover;
  • Mercedes;
  • Fiat.
  1. Daca masina nu porneste de pe loc nici nu raspunde corect la comenzi, in timp ce merge in fata, nici in marsarier, indiferent de pozitia manetei de viteza, principala cauza poate fi defectarea convertizatorului auto.
  2. Ai mare grija la opririle voite (semafoare, treceri de pietoni, etc.), deoarece oricat de vigilent esti, avand probleme la cutia de viteze, acestea pot oferi masinii tendinta de a pleca fortat in fata, chiar daca pedala de frana este apasata (in modul Neutral).
  3. Daca intr-o treapta superioara (+3) accelerati deodata pentru a depasi un autovehicul sau folositi “kick down” (apasarea brusca si ferma a acceleratiei) masina are tendinta de a pierde cuplarea la motor, exista posibilitatea ca fara o reparatie imediata, convertorul sa fie distrus complet.
  4. Daca automobilul functioneaza perfect cand este “rece”, dar pleaca greu de pe loc cand este “incalzit”, este nevoie de o revizie la un service acreditat pentru a determina cauza acestei situatii neplacute.
  5. Daca dinspre cutia de viteze la relanti se aud “bolboroseli”, este nevoie de un control de catre profesionisti a convertizatorului auto deoarece, acest zgomot este cauzat de infiltrarea aerului in incinta sa, pierzandu-se presiune in cutia de viteze si conducand in timp la defectarea liniei hidraulice.
  6. Desi mirosul de ars, de suprasolicitare, nu este niciodata un semn bun, in cazul resimtirii acestuia in interiorul masinii este cu atat mai grav. Exista mai multe cauze posibile pentru care acesta se poate resimti, insa cel mai comun motiv este supraincalzirea lichidului transmisiei. Pentru remedierea acestei situatii este suficient sa duci masina la service, fara a face nicio amanare, nici macar pentru o zi!
  7. Bordul masinilor este prevazut cu o afisare speciala atunci cand masina nu poate performa la capacitati maxime. In functie de lumina sau mesajul pe care ti le semnaleaza autovehiculul.
  8. Daca masina ta, care are cutie de viteze automata, decide sa schimbe viteza fara niciun motiv rational, sansele ca aceasta sa se fi defectat sunt foarte mari. Pentru a evita incidente neplacute, incearca sa ii faci o verificare la service in cel mai scurt timp.

☛Care sunt cauzele defectarii cutiei de viteze automate?

  • Folosirea unui ulei hidraulic care nu este recomandat de catre producator;
  • Amanarea reviziilor si neglijarea sanatatii autovehiculului;
  • Apelarea la service-uri auto de o calitate slaba ori neacreditate si bazarea pe sfaturile unor persoane neavizate;
  • Folosirea incorecta a “kick down”-ului (apasarea brusca a pedalei de acceleratie);
  • Utilizarea masinii desi prezinta simptome de defectiune;
  • Interventie din partea unei persoane neautorizate, neinformate, la sistemele de guvernare ale masinii, precum:
    • electrovalvele pentru aplicari;
    • calculatorul cutiei de viteze;
    • montarea unor componente, inadecvate sau defecte;
    • pornirea prin clesti de curent;
    • inversarea celor doi poli de curent ai bateriei;
  • Neglijarea repercursiunilor unor mici accidente, precum pierderile de ulei, datorate unor incidente precum lovirea radiatorului care raceste sau a unor fisuri la acesta;
  • Suprasolicitarea automobilului prin tractarea unor greutati prea mari sau conducerea sa in conditii meteo nefavorabile si mult prea dure pentru el;
  • Adaptarea incorecta a rapoartelor de tip 4×4 pe terenuri off-road, a conditiilor de rulare – in astfel de situatii, cutia de viteze si convertorul sunt legate direct de cutia de transfer;
  • Neglijarea sistemului instalatiei electrice a masinii, in mod special dupa un accident auto – acestea pot conduce la erori ale calculatorului cutiei de viteze, avand ca repercursiune distrugerea acesteia;
  • Amestecarea uleiului cu apa din neglijenta, prin patrunderea apei in interiorul cutiei de viteze prin sistemul de racire comun, formand un lichid de culoare asemanatoare laptelui cu cacao, pierzandu-si proprietatile – apa si uleiul trebuie separate foarte bine, fara a exista fisuri sau posibilitatea ca cele doua lichide sa se amestece, astfel incat sa se evite distrugerea in proportie de peste 80% a componentelor.

☛Recomandari pentru soferi

Iti doresti sa inveti mai multe despre masina ta pentru a fi pregatit si a putea preveni diverse situatii neplacute? Ca sofer este esential sa iti cunosti foarte bine automobilul astfel incat pe langa vizitele anuale care trebuie facute la service-ul auto, in cazul unei defectiuni ce poate fi depistata, sa ai aptitudinile necesare pentru a hotari sa faci o verificare in plus. Nu neglija niciun detaliu si tine cont de toate aspectele pe care le identifici care nu par a fi in regula, asigurandu-te ca sanatatea si protectia se afla in topul prioritatilor tale.

Este esential ca un autovehicul care are cutia de viteze automata sa fie condusa corespunzator, avand grija la specificatiile suplimentare care sunt mentionate in manualul sau. Datorita lipsei pedalei de ambreiaj (la majoritatea modelelor), levierul va avea un rol diferit. Acesta va trebui setat nu in treapta de viteza pe care doresti sa o aiba masina ta, ci modulul de conducere pe care masina il va aplica.

Este esential sa ai grija de buna functionare a masinii tale, deoarece aceasta iti poate influenta foarte mult starea de sanatatea si siguranta, atat tie si familiei, prietenilor tai, cat si pe cea a pietonilor si a altor soferi. Nu amana consultarea unui service auto acreditat, pentru a te asigura ca autovehiculul este incredintat unor profesionisti care nu vor omite niciun detaliu vital bunastarii sale. Investeste in expertiza unor specialisti, evitand sa iti incredintezi automobilul unei persoane amatoare sau neacreditate.

Publicat la 15 Noiembrie 2018 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii